6 juni 2014

Nummer 14: Bond, James Bond

De gezelligste berichten in de krant gaan over sport. Als ik er verstand van had, zou ik er vaker over schrijven. Even lekker geen berichten over de D-Day herdenking, de eeuwig dippende economie, of de kwakkelende zorg. En wat is het veiligste onderwerp qua sport als je er geen enkel blokje kaas van hebt gegeten?

Het aanstaande WK natuurlijk.

Het werkt namelijk ook andersom. Een voetbalprofessional hoeft verder geen verstand van zaken te hebben, zo lijkt het, om er toch iets over te kunnen zeggen. Neem Ronaldo, bijvoorbeeld. Hij schrijft in zijn blog dat hij hoopt dat de Brazilianen ook zijn team zullen aanmoedigen, omdat het immers een 'broederland' is van Portugal.

Mijn geschiedenisboek beschrijft het anders. Daarin staat dat de dag dat Pedro Alvares Cabral Brazilië ontdekte 'een rampdag' was voor de indianenstammen aldaar. Maar mogelijk dat Ronaldo daar niet op doelt. Hij zal de Portugezen in gedachten hebben die na de systematische kolonisatie het land hebben overgenomen.

In ieder geval kan ik met zekerheid vermelden dat het Nederlandse Elftal veilig is gearriveerd in Rio. De mannen werden daar vanmorgen vroeg van het vliegveld opgehaald in een speciale WK-bus, met de reclame slogan op de zijkant: 'Echte mannen dragen Oranje'. Toen ze echter bij het hotel uitstapten, bleken ze allemaal een blauw pak te dragen.

Het schijnt dat 'we' aftrappen tegen Spanje. De titelverdediger. Ik denk dat we kansloos zijn. Ik denk ook, na de hele maand mei en de eerste weken van juni niets anders gezien te hebben dan de Bond-films die 'RTL007' heeft uitgezonden, dat alleen James Bond het Nederlands team nog kan redden.

Na achttien Bond-films in korte tijd te hebben bekeken, weet ik dat het altijd wel weer goed afloopt. Bond vecht zich overal uit. Grote groepen belagers schakelt hij in zijn eentje uit. In de vroegere films zag het er wat gechoreografeerd uit, zag je de vierde en vijfde man geduldig wachten op de verschrikkelijke vuistslag van de Britse spion. Maar in de recentere films zijn de gevechten realistischer en daardoor de overwinning ogenschijnlijk kanslozer.

In een van die achttien films, vlak voordat James Bond wordt vastknoopt aan iets dodelijk gevaarlijks (altijd door een griezelige gek die de wereld wil vernietigen en altijd in de buurt van een vrouw), zegt hij: 'We're not dead yet'.

Kijk, zo'n man zou het Oranje goed staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Patroonherkenning en lichtgevende bollen

Die selp-help boeken blijken een antoniem. Vanaf de kaft beloven ze gouden bergen, maar uiteindelijk bieden ze geen hulp. Zeker niet als ik ...