5 oktober 2014

Geen goed en geen slecht nieuws

Er is helemaal niets aan de hand.

Dat besef ik nu pas.

Elk weekend lees ik de krant met zo'n onrustig gevoel. Of het dan toch eindelijk is afgelopen met dat slechte nieuws. Zo'n zelfde rusteloze gevoel heb ik ook met boodschappen doen. Elke keer hoop ik genoeg spullen in mijn kar te hebben voor een heel jaar. Hoop ik dat ik niet nog eens die felverlichte, drukke supermarkt hoef te betreden om een weg te banen naar de kassa.

En toen besefte ik het! Zolang iets nog nieuws is, zolang kranten het in inkt willen afdrukken, is het geen gebruikelijke manier van doen.

Dus dan is het eigenlijk goed nieuws dat er zoveel slecht nieuws is. Als mensen nog steeds opkijken van bombardementen en de pers verontwaardigd reageert op onthoofdingen, dan is dat een teken dat de meesten van ons nog steeds mens zijn en geen barbaren.

Eureka.

Toch houd ik het even daarbij. Even geen krantenartikelen lezen, even niet die verbazing delen.

Wat heeft dat met boodschappen doen te maken, vraag je je af? Toegegeven, behalve die onrust, loopt de analogie verder spaak. De voorraad raakt op, de koelkast leeg, daar kan ik geen breinkronkel omheen bedenken. Misschien moet ik eens van supermarkt wisselen, om de levenslust weer een beetje terug te krijgen. Er zitten hier genoeg op de vierkante kilometer om de sleur te doorbreken.

Wijn dan maar.

2 opmerkingen:

  1. Ik lees een boek over hersenchemicalien, van Ray Sahelian, en die raadt aan om, teneinde de hersens gezond en vrolijk te houden, niet naar het nieuws te kijken, en geen krant te lezen. Zo doe ik het inderdaad al jaren. Zie of hoor ik toch per ongeluk het nieuws (doordat Andre het heel hard aanzet, bijvoorbeeld), dan heb ik last van angst. Zonder ook, trouwens, dat is waar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Charlotte, wat leuk dat je langskomt! Heerlijk om even geen krant te lezen. Tiziano Terzani heeft ooit geschreven: 'history exists only if someone relates it.' Hij was er niet blij mee (schreef daarna: 'it is sad, but such is life'). Maar ik vind het een prima deal dat nieuws niet bestaat zolang ik het niet zie of lees.

      Verwijderen

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Het is er niet van gekomen, mijn goede voornemen van een jaar geleden. Alle reden om hem nog een keer te maken. Met dezelfde daadkracht en i...